منوی اصلی
Skip Navigation Links

تازه ترین ارسال ها
* برنامه های مهدی فاطمه عجل الله تعالی فرجه الشّریف در دوران ظهور

* نخستین توقیع مبارک حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه به شیخ مفید

* امیرالمؤمنین علی علیه السّلام از زبان علمای اهل سنت

امام مهدی علیه السلام در کلام حضرت صادق علیه السلام

احادیث امام صادق علیه السّلام

امام صادق علیه السّلام فرمودند: او منتظری است که مردم در ولادت او شک کنند؛ بعضی گویند پدر او بی عقب از دنیا رفته و بعضی گویند (نعوذ بالله) مُرده، و این همه از جهت آن است که خداوند دوست دارد که خلق خود را امتحان کند.(کمال الدّین ج2ص342ح24، اصول کافی ج1ص384)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: (حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) در موسم حج، هر ساله حجّ می کند، او مردم را می بیند و مردم او را نمی بینند.(کمال الدّین ج2ص351ح49، دلائل الامامة ص482، بحارالانوار ج52ص151ح2)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: در صاحب این امر شباهتی است به یوسف، که او برادران را شناخت و ایشان او را دیده و نشناختند تا هنگامی که خود را معرفی کرد؛ چه انکار می کنند این خلق ملعون که شبیه و مانند خوک ها هستند اینکه خداوند چنان کند با حجّت خود که با یوسف و برادران او کرد؟ یا چه انکار می کنند این امّت متحیّر سرگردان که خداوند حجّت خود را گاهی مستور کند از ایشان چنان که یوسف را از یعقوب مستور کرد با اینکه مسیر، هجده روز فاصله بیش نبود؟ پس با ایشان در بازار هایشان رفت و آمد کند و در مجالسشان بر فراش ایشان پا گزارد و ایشان او را نشناسند تا هنگامی که خداوند اذن دهد که خود را معرفی کند، چنان که یوسف چند روز با برادران خود چنین بود.(اصول کافی ج1ص377، بحارالانوار ج52ص114ح9)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: در قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف شباهتی است به عیسی هم چنان که در او یهود و نصاری عقیده های خلاف پیدا کردند، همچنین درباره ی قیام کننده علیه السّلام نیز عقیده های خلاف پیدا خواهند کرد. پس بعضی منکر او شوند و بعضی گویند متولد نشده و بعضی گویند (امام) یازدهم عقیم بوده و بعضی گویند امامت منحصر به دوازده نیست بلکه بر سیزده و بیشتر نیز تجاوز کند و برخی گویند روح قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف در هیکل غیر او نطق کند (العیاذ بالله).(غیبت شیخ طوسی ص339ح286، بحارالانوار ج52ص113ح27)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: هرگاه قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام کند، مردم را از نو به اسلام دعوت کند و ایشان را ارهنمایی کند به امری که پوشیده شده است و معظم مردم از او به گمراهی افتاده اند، و قیام کننده، "مهدی" نامیده شده از آن جهت که راهنمایی می کند به امری که از مردم گم شده، و "قیام کننده" نامیده شده از جهت قیام او به حقّ.(بحارالانوار ج51ص30ح7)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: هرکس به تمام امامان علیهم السّلام اقرار کند اما به وجود مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف منکر شود، مانند کسی است که به همه ی پیامبران عقیده مند باشد ولیکن نبوّت حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله و سلّم را انکار نماید. پس به آن حضرت عرض شد: ای فرزند رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم! فرزندت مهدی علیه السّلام کیست؟ حضرت فرمودند: او پنجمین فرزند امام هفتم (حضرت موسی بن جعفر علیه السّلام) می باشد، اما خودش غایب شود و بردن نامش (م ح م د) برایتان جایز نیست.(بحارالانوار ج51ص143، اثبات الهداة ج6ص401 به نقل از کتاب آخرین امید)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: علم و دانش به 27 قِسم تقسیم شده؛ اما تا کنون بیش از 2 قسمت آن در دسترس بشر نیست، لیکن هنگامی که قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام نمود 25 قسمت دیگر را آشکار می کند و در میان بشر پخش می نماید.(بحارالانوارج53ص332 به نقل از کتاب آخرین امید)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: هنگامی که قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام کند حکومت را بر اساس عدالت قرار می دهد و ظلم و جور در دوران او برچیده می شود و جاده ها در پرتو وجودش امن و امان می گردد، زمین برکاتش را خارج می سازد و هر حقی به صاحبش می رسد.(ارشاد ص344، بحارالانوار ج52ص338)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: وقتی قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام کند، به سیرت رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم رفتار می کند و آثار حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله و سلّم را تفسیر و بیان می نماید.(بحارالانوار ج52ص352)

نعمانی در کتاب الغیبة از عبدالله بن عطا روایت کرده که گفت از امام صادق علیه السّلام پرسیدم مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف با چه روشی در میان مردم حکومت می کند؟ امام علیه السّلام فرمودند: همان روشی که رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم اتّخاذ کرده بود او هم اتّخاذ می کند؛ آنچه از آثار بدعت و گمراهی قبل از وی بوده است منهدم می کند چنانکه پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم اساس جاهلیت را منهدم کرد، آنگاه از نو اسلام را از سر می گیرد.(بحارالانوار ج52ص353 به نقل از کتاب آخرین امید)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: هنگامی که قیام کننده ی ما قیام کند، با مردم نادانی روبرو خواهد شد که در نفهمی از جهان جاهلیت که پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم با آن ها مواجه بود، بدترند. آنگاه فضل بن یسار عرض کرد: چطور؟ حضرت فرمودند: وقتی پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم مبعوث شد، مردم بت هایی از سنگ و صخره ها و چوب های تراشیده شده را پرستش می کردند و زمانی که قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام کند همه ی مردم کتاب خدا (قرآن) را به میل خود تأویل نموده و به آن استدلال می کنند. آنگاه فرمود: آگاه باشید! به خدا قسم عدل قیام کننده علیه السّلام (چنان گسترش می یابد که) مانند سرما و گرما به داخل خانه های مردم رسوخ می کند.(بحارالانوار ج52ص362)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: اسلام با غربت ظاهر شد و به زودی نیز غریب می شود چنانکه بود، پس خوشا به حال غربا. راوی (ابوبصیر) می گوید: من عرض کردم آقا جان! این را برای من شرح دهید. امام علیه السّلام فرمودند: دعوت کننده ی ما، دعوت خود را از سر می گیرد مانند دعوت پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم.(غیبت نعمانی ص172، بحارالنوار ج52ص366)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: خلف صالح از فرزندان من است. مهدیِ این امت اوست، نامش "م ح م د" و کنیه اش "ابوالقاسم" است که در آخرالزّمان قیام خواهد کرد.(مکیال المکارم ج2ص173، کتاب وظایف شیعیان در دوران غیبت نوشته سید رضی سید نژاد ص201چاپ دوم 1386)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: به حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف "قیام کننده" می گویند چون او پس از به فراموش سپرده شدن توسط مردم قیام خواهد کرد.(ارشاد شیخ مفبد ص253)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: وقتی قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام کند سراسر زمین به نور پروردگارش روشن می شود، یعنی عدل و داد اجرا خواهد شد.(حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف فروغ تابان ولایت نوشته محمد اشتهاری ص230)

عبار بن محمد مداینی می گوید امام صادق علیه السّلام پس از نماز ظهر دست ها را بلند نمود و دعا کردند. عرض کردم: جانم به فدایتان! برای خودتان دعا نمودید؟ امام صادق علیه السّلام فرمودند: برای نور آل محمّد صلّی الله علیه و آله و سلّم و غایب آنان و کسی که به امر خدا از دشمنان آنان انتقام می گیرد دعا نمودم.(کتاب وظایف شیعیان در دوران غیبت ص44)

از امام صادق علیه السّلام درمورد لوحی که در دست حضرت زهرای مطهره سلام الله علیها در زمان پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم بود که جابر بن عبدالله انصاری از روی آن نوشته بود، سؤال شد؛ امام علیه السّلام بدون آنکه آن را ببیند چنین فرمودند: (ابتدا با شرح دوازده امام معصوم علیهم السّلام آغاز کرده تا آنجا که به امام عصر عجّل الله تعالی فرجه الشّریف مربوط شده و چنین فرمودند) ...و سپس این امر (امر امامت) را به فرزند او امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشّریف که رحمتی است بر جهانیان (یا برای رحمت به جهانیان) کامل خواهد نمود، همان که کمال موسی و جمال عیسی و بردباری ایوب در وجود او گردآمده. در زمان غیبت او اولیای من خوار می شوند و سرهای آنان نیز به عنوان هدیه برده می شود پس کشته و سوزانده می شوند.(غیبت نعمانی ص97)

در کمال الدّین از صفوان بن مهران آمده است که ابا بصیر از امام صادق علیه السّلام پرسید مهدی کیست؟ از فرزندان شماست؟ امام صادق علیه السّلام فرمودند: پنجمین فرزند از نسل هفتمین (امام کاظم علیه السّلام) است، از شما غایب می شود و بر شما روا نیست که نام او (م ح م د) را بر زبان آورید. سنّت های انبیاء و آنچه از غیبت ها برای آنان واقع شد بر قیام کننده ی ما اهل بیت بدون کمترین اختلافاتی جاری (حادث) خواهد شد. ای ابابصیر! او پنجمین فرزند موسی علیه السّلام است، او فرزند سیّده ی کنیزان خواهد بود. دارای غیبتی است که در آن غیبت، اهل باطل به شک افتند، آنگاه خدای عزّوجل او را ظاهر گرداند و به دست او مشرق ها و مغرب های زمین را فتح کند و روح الله عیسی بن مریم فرود آمده پشت سر او نماز خواهد خواند و زمین به نور پروردگارش روشن شود، در زمین هیچ جایگاه و نقطه ای باقی نخواهد ماند مگر آنکه در آن نقطه فقط و فقط خدای تعالی پرستیده شود، دین یکسره برای خدا باشد اگر مشرکان را خوش نیاید.(کمال الدّین ج1ص333 و ج2ص335)

حسین بن ابی العلا گوید شنیدم از امام صادق علیه السّلام می فرمودند: جفر سرخ نزد من است. عرض کردم جفر سرخ چیست؟ حضرت فرمودند: اسلحه است و آن تنها برای خونخواهی گشوده می شود و صاحب شمشیر (حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) آن را برای کشتن (دشمنان) باز می کند.(اصول کافی ج1 کتاب الحجّة ص347ح3)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: اگر او (مهدی علیه السّلام) را درک نمایم، تمام روزهای زندگی ام را وقف خدمتگزاری او خواهم کرد.(بحارالانوار ج98ص258، موسوعة کلمات الامام حسین علیه السّلام ص660)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف به حکم داوود و آل داوود و سلیمان حکم می کند و بیّنه نطلبد.(بصائر الدّرجات ص278)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: هرگاه امور به صاحب این امر منتهی شود، خداوند برای او هر پستی را بلند و هر بلندی را پست کند، تا اینکه دنیا در نزد او به منزله ی کف دست او باشد؛ پس کدامیک از شما اگر در کف دست او مویی باشد، آن را نمی بیند؟!(کمال الدّین ج2ص674ح29)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: آزردگی هایی که مهدیِ ما از روی نادانان روزگار خود متحمّل می شود، بیش از زحماتی است که به پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم از جاهلان زمان خود وارد شده است. (راوی گوید) عرض کردم چگونه؟ امام علیه السّلام فرمودند: پیامبر در زمانی برانگیخته شدند که مردم سنگ و درخت و چوب را می پرستیدند، قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف آنگاه قیام کند که مردم علیه او قرآن را تأویل می کنند.(غیبت نعمانی ص322)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف تقوا را پیشه ی خود می سازد و از روی بصیرت و هدایت گام برمی دارد.(بحارالانوار ج52ص269)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشّریف بخشنده ای است که مال را به وفور می بخشد، بر کارگزاران و مسئولان دولت خویش بسیار سخت می گیرد و بر بینوایان بسیار رئوف و مهربان است.(الملاحم و الفتن ص137)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: هنگامی که قیام کننده عجّل الله تعالی فرجه الشّریف قیام کند، از امر ولایت او کسانی بیرون می روند که همواره چنین به نظر می رسید از یاران او باشند، و به امر ولایت او کسانی در می آیند که در دین و آیین شبیه خورشید پرستان و ماه پرستان اند.(غیبت نعمانی ص171، بحارالانوار ج52ص364)

از ارشاد دیلمی از امام صادق علیه السّلام روایت شده است که فرمودند: چون قیام کننده ی آل محمّد صلّی الله علیه و آله و سلّم قیام کند، در میان مردم به حکم حضرت داوود حکم فرماید و نیازی به شاهد و بیّنه ندارد. خدای تعالی او را الهام می کند پس به علم خود داوری فرماید و هر قومی را به آنچه در باطن مخفی داشته اند خبر می دهد و دوست خود را از دشمن به نشانه تشخیص می دهد.(مکیال المکارم ج1ص128، بحارالانوار ج52ص339)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: وقتی قیام کننده ی ما اهل بیت بپا خیزد، لباس های علی علیه السّلام را در بر می کند و روش او را پیش می گیرد.(مکیال المکارم ج1ص145، اصول کافی ج1ص411)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: به درستی که از ما امام پیروز مخفی هست که هرگاه خداوند عزّوجل بخواهد امرش را آشکار سازد، در دلش نکته ای وارد می شود پس ظاهر می گردد و به امر خدای تبارک و تعالی قیام می نماید.(مکیال المکارم ج1ص153، اصول کافی ج1ص343)

امام صادق علیه السّلام فرمودند: به ناچار صاحب این امر را غیبتی خواهد بود، هنگام غیبت ناچار در عُزلت و گوشه گیری است و چه خوش منزلی ست مدینه ی طیّبه و با سی نفر همراه، وحشتی نیست.(بحارالانوار ج52ص157، مکیال المکارم ج1ص162)

امام صادق علیه السلام فرمودند: صاحب این امر (حضرت صاحب الزمان علیه السلام) در میان مردم راه می رود و در بازارهایشان رفت و آمد می کند ، روی فرش هایشان گام بر می دارد ولی او را نمی شناسند. (بحار الانوار ، ج 52، ص 152)

امام صادق علیه السلام فرمودند: هر گاه اسم سه نفر از اولیاء پشت سر هم محمد و علی و حسن بود چهارمین آنها قیام کننده خواهد بود. (کمال الدین، ص 257)

امام صادق علیه السلام فرمودند: اوست مضطر ، هنگامی که دو رکعت نماز در مقام ابراهیم علیه السلام می خواند و دعا می کند پس خداوند اجابت می کند و گرفتاری و ... او را برطرف می کند. (مکیال ، ج 1، ص 50)

امام صادق علیه السلام فرمودند: حضرت نوح علیه السلام دو هزار و پانصد سال عمر کرد و حضرت قیام کننده شیخ الاوصیاء است. ( اصول کافی، ج 1، ص514)

امام صادق علیه السلام فرمودند:مهدی در برابر پروردگارش چون شیشه خاشع است .( شاید تشبیه به شیشه از جهت تسلیم و عدم مقاومت آن می باشد.)( الملاحم و الفتن، ص 58/ الامام المهدی، ص 97/ روزگار رهایی، ج 1، ص127)

امام صادق علیه السلام فرمودند: قیام کننده عجل الله تعالی هنگامی که ظهور کند، در سن کهولت خواهد بود ولی با سیمای جوانی و نیروی عضلانی ، آنچنان نیرومند خواهد بود که اگر قویترین درخت روی زمین را با دست مبارکش بکشد، از ریشه و بن می کند و اگر بنده ای را با دست مبارکش نوازش کند، قلبش چون قطعه ی آهن محکم و استوار می گردد.( اعلام الوری، ص 407/ منتخب الاثر، ص 221/ کشف الغمه، ج3، ص 314/ بحار الانوار ، ج 52، ص322/ روزگار رهایی، ج1، ص 127)

امام صادق علیه السلام فرمودند: ولادتش بر همگان پوشیده است ولی شخص او بر کسی پوشیده نیست. ( غیبت نعمانی، ص 88/ منتخب الاثر ، ص 288 از امام رضا / کشف الغمه، ج3، ص 314/ روزگار رهایی، ج 1، ص 140)

امام صادق علیه السلام فرمودند: شب او را فرارسد در حالیکه بیش از همه ترس او را فرا گرفته باشد ، و صبح می کند در حالیکه بیش از همه در امن و امان باشد! شب و روز این امر به لو وحی می شود! گفته شد:  مگر به او هم وحی می شود؟! فرمودند: نه مانند پیامبران بلکه آنچنان که به مادر مریم و مادر موسی و زنبور عسل وحی شده است. به خدا سوگند ، قیام کننده آل محمد در نزد حضرت پروردگار از مادر موسی و مریم و زنبور عسل گرامی تر است.( بشارة الاسلام ص 252/ بحا الانوار ج52 ص 389/ روزگار رهایی، ج 1، ص 192)

امام صادق علیه السلام فرمودند: صاحب این امر مستور می شود ولادتش از این خلق، تا اینکه نبوده باشد در گردن او بیعتی ، زمانی که خروج کند و خداوند عز و جل در یک شب ، کار او را اصلاح کند.( نجم الثاقب، ص 144)

امام صادق علیه السلام فرمودند:صاحب این امر مردی است که نام او را به اسم او نمی برد مگر کافر.(نجم الثاقب، ص 99)

شیخ صدوق به سند معتبر از حضرت صادق علیه السلام خبری طولانی نقل کرده ، در آخر آن فرموده: حق تعالی دراز نکرد عمر حضرت خضر را برای پیغمبری که بعد از آن اظهار نمایند و نه برای آنکه کتابی به او نازل گرداند و نه برای دین و شریعتی که آورد و ناسخ شریعت پیش از خود باشد برای او. بلکه در علم سابق حق تعالی بود که عمر حضرت قیام کننده عجل الله تعالی و غیبت او طولانی خواهد بود و دانست که گروهی از خلق ، طول عمر او را انکار خواهد کرد. پس به این سبب عمر بنده ی صالح خود، خضر را طولانی گردانید تا آنکه حجت باشد به معاندان.(نجم الثاقب، ص 671)

امام صادق علیه السلام فرمودند: عبدالله بن عطاء مکی از شیخی از فقها  روایت کرده از او درباره ی روش حضرت مهدی علیه السلام سوال کردم که رفتارش چگونه است ؟ فرمودند: چنان می کند که رسول خدا صلی الله علیه و آله رفتار می کرد. آنچه قبل از او بوده همه را ویران می کند همانگونه  که رسول خدا صلی الله علیه و آله شالوده ی دوران جاهلیت را ویران ساخت و اسلام را از نو آغاز می کند.(غیبت نعمانی، ص 326)

یعقوب بن شعیب از امام صادق علیه السلام : آیا پیراهنی که قیام کننده بر تن داشتن و با آ« قیام میکند نشانت ندهم؟ عرض کردم: چرا.گوید پس امام جعبه ای را خواست و آن را گشود و از آن پیراهنی کرباسی را بیرون آورده، آن را باز کرد یا روی زمین پهن کرد که نا گاه دیدم در آستین چپ آن خون مشاهده می شود (خون آلود است) پس فرمود: این پیراهنی رسول خدا صلی الله علیه و آله در روزی که دندانهای پیشین آن حضرت ضربه دید، آن را به تن داشت و قیام کننده در این پیراهنی قیام خواهد کرد.( غیبت نعمانی ، ص 302)

امام صادق علیه السلام فرمودند: هر گاه اراده نمود خداوند تعالی امری را، عرضه می دارد آن را به رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم آن گاه امیرالمومنین علیه السلام و یکایک یعنی از ائمه علیه السلام تا آن که منتهی شد به سوی صاحب الزمان علیه السلام آن گاه بیرون می آید به سوی دنیا و چون اراده نمودند ملائکه که بالا برند عملی را به سوی خداوند عزوجل عرض می شود بر صاحب الزمان علیه السلام آن گاه بر هر یک تا این که عرض می شود بر رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم آن گاه عرض می شود بر خداوند عزوجل. پس هر چه فرود می آید از جانب خداوند بر دست ایشان است و آن چه بالا می رود به سوی خداوند عزوجل بر دست ایشان است و بی نیاز نیستند از خداوند عزوجل به قدرت به هم زدن چشمی. ( نجم الثاقب ص 787 )


آرشیو مطالب
Skip Navigation Links

دلنوشته ها
 این بخش در حال
به روزرسانی می باشد

تصاویر سایت
 این بخش در حال
به روزرسانی می باشد